Értéktár elemei

Vízenkullogó


Vízenkullogó


Hozzávalók:
• 1 deciliter tej,
• 2 dekagramm élesztő,
• 60 dekagramm liszt,
• 10 dekagramm zsír vagy margarin,
• csipet só,
• 2 tojássárga,
• 2 deciliter tejföl,
• 1 citromhéja,
• cukor

Elkészítés:
Az élesztőt a tejben, pici cukorral felfuttatjuk. A zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, a tojássárgákat, a citrom reszelt héját és a fele levét, valamint a tejfölt. Jól kidolgozott tésztát készítünk. Tiszta konyharuhába tesszük, aminek a sarkait összekötjük. Fakanál nyelére függesztjük és egy hideg vízzel telt fazékba helyezzük kb. egy órára, amíg feljön a víz tetejére. Deszkára cukrot hintünk és rátesszük a tésztát. Darabokra vágjuk és a cukron sodorva kb. 2 cm vastagságú rudakat készítünk belőle. Ezeket 5-6 cm-es darabokra vágjuk és kifli alakúvá formáljuk. Közben a cukrot folyamatosan pótolni kell, hogy a rudak jó cukrosak legyenek. A formázott darabokat zsírozott tepsibe tesszük és pihentetjük egy órát. Előmelegített sütőben 160 fokon „pirosra” sütjük.


Forrás:
Ablakos kalácstól a vízen kullogóig: Hagyományos sütemények Kisújszálláson. - Kisújszállás, 2016.- 6., 62., 112. p.
Farkas Emília, Jámbor Ildikó: A kisújszállási ablakos kalács és perec: Helytörténeti pályázat. - Kisújszállás, 1971.


Értéktár
Kisújszállási Települési Értéktár Bizottság

Kisújszállási Települési Értéktárba felvett értékek