Értéktár elemei

Köleskása, juhhúsos kása


Köleskása, juhhúsos kása


Régen népszerű étel volt, melynek alapja a birkapaprikás. A birkahúst pörköltként feltesszük. A megmosott hántolt kölest a fővés utolsó harmadában keverjük a birkapaprikásba. Személyenként fél marék kölest lehet számolni. Mivel a köles fövéséhez, adagolásához víz is kell, öntsük a pörkölthöz a köles hozzáadásával egy időben.
A kész juhhúsos kása akkor igazán jó állagú, amikor zsíros lében áll az étel. Szokás az ételt enyhén borsozni, és fokhagymázni. A borsot akkor tegyük bele, amikor a kölest, a fokhagymát pedig akkor mikor az ételt zsírjára sütjük.
Eme étel elkészítése mára már nem jellemző, de XIX. és a XX. században elterjedt étel volt a Nagykunságban.
Forrás:
Nagykunsági ízek, Cs. Kovács Sándor, Kútvölgyi Mihály, Oláh János, 2000, Timp Kiadó KFT.

Értéktár
Kisújszállási Települési Értéktár Bizottság

Kisújszállási Települési Értéktárba felvett értékek