Értéktár elemei

kunsági birkapörkölt


kunsági birkapörkölt

Kisújszállási birkapörkölt

25 kg birkahús (egy egész birka)
1 kg zsír
5 kg vöröshagyma
0,25kg fűszerpaprika
0,25-0,3 kg só
0,04-0,05 kg őrölt bors
1 nagy fej fokhagyma
A zsír és a fűszerek mennyisége függ a birkahús korától, nemétől és zsírtartalmától.
Az egész birkát összevágjuk, a csontos részeket fűrésszel daraboljuk össze. A kiskockára vágott vöröshagymát zsírban ledinszteljük. Ha elkészült bele rakjuk a fokhagymát, csöves erős paprikát majd hozzáadjuk az összevágott birkahúst. Először nagylángon többször átfordítva fehéredésig pirítjuk, és zsírjára sütjük, függően attól, hogy mennyire faggyús a hús, illetve hogy a pörköltre jellemző pörzsíz kialakuljon, majd lassú tűzön saját levében (ha szükséges vízzel pótoljuk) szakaszosan pároljuk. Sóval ízesítjük, kevés borssal fűszerezzük. Ha a hús félfőzésben van, lejjebb vesszük a lángot, hogy a zsír feljöjjön a pörkölt felszínére, és utána tesszük rá a fűszerpaprikát, mert a paprika színezőanyaga zsírban oldódik. A paprikát nem szerencsés korában rátenni, mert a hosszú főzés alatt elveszíti szép piros színét, bebarnul. Folyamatosan figyeljük a szaftját, hogy kellően sűrű, illetve megfelelő legyen a mennyisége. Kb. 3-4 óra a főzési idő. Ha szükséges után ízesítjük. Figyeljünk oda, hogy ne főzzük teljesen puhára, mivel a bográcsban pihenve még puhulni fog a hús.
Jó étvágyat kívánunk!

Készítette:
Horváth Ferenc
Pardi Lajos
Török János

Értéktár
Kisújszállási Települési Értéktár Bizottság

Kisújszállási Települési Értéktárba felvett értékek