Értéktár elemei

Kölesételek Kisújszálláson


Kölesételek Kisújszálláson

Köleses bojtárfazék, ahogy a kunkapitány szereti

HOZZÁVALÓK
4 fő
15 dkg füstölt szalonna,
50 dkg marhahús
1 db vöröshagyma,
2gerezd fokhagyma
20 dkg vegyes zöldség, répa, zeller
2-3 db nagyobb krumpli
2- 3 evő kanálnyi fűszerpaprika
kevés csípős paprika, őrölt bors, csipet őrölt kömény
gazdagon zellerlevél vagy lestyán
20 dkg köles
A füstölt szalonnát kockára vágjuk, és megpirítjuk, a felét félre tesszük a köles pirításához, majd hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát. Aranysárgára pirítjuk a hagymát és hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst szakaszosan pároljuk. Ízesítjük sóval, fűszerezzük borssal, köménymaggal, fokhagymával. Majd hozzáadjuk a, feldarabolt zöldséget, és összepároljuk Felengedjük bő lével, és puhára főzzük. A tálalás előtt kb. 20 perccel beletesszük a füstölt szalonna-zsíron megpirított kölest. Azért kell kicsit megpirítani a kölest, hogy ne ázzon el a lében.
Jó egytálétel. A zeller és a marhahús nagyon jól harmonizál együtt.
Készítette:
Horváth Ferenc




Értéktár
Kisújszállási Települési Értéktár Bizottság

Kisújszállási Települési Értéktárba felvett értékek