Ezek a legveszélyesebb fák a kertben: gyorsan terjednek és pusztítanak maguk körül
2021. szeptember 28.

Az udvarokon, kertekben bőven akad ősszel is munka. A nyár utáni takarítás, a hidegebb hónapokra való felkészülés ilyenkor a legfőbb tevékenység. De akár új kert építésén dolgozunk, akár színesíteni szeretnénk a már meglévőt, fontos tudni, hogy mely növények és cserjék lehetnek károsak kertünkre. Ne szaporítsunk olyan növényeket, amelyek más fajokat is veszélyeztetnek. Vannak ugyanis olyan invazív és kártékony fajok, melyek ugyan csodaszépek lehetnek, de pusztíthatnak maguk körül.

Melyek hazánk káros invazív fajai? Magyarországra a legelterjedtebb fásszárú invazív fajok jellemzően a 18-19. században érkeztek. Ilyen a fehér akác, az amerikai kőris, a mirigyes bálványfa, a cserjés gyalogakác, a kései meggy és a zöld juhar is. A nem fásszárú növények közül a legkomolyabb veszélyt a magas és kanadai aranyvessző, közönséges selyemkóró, a japánkeserűfű-fajok, ürömlevelű parlagfű, kaukázusi medvetalp jelentik.

Mit lehet tenni a káros hatások ellen? Meg kell akadályozni az invazív növények betelepítését, betelepülését. Ha mégis ott a növény, ki kell irtani, ha ezt nem lehet, el kell szigetelni, hogy ne terjedjen tovább.

És mit tehetünk mi az invazív fajok ellen? Ültessünk tudatosan. A legtöbb invazív növény díszkertekből, üvegházakból vadult ki. Járjunk utána, ismerjük meg, kérdezzünk rá szakembernél, hogy milyen növényt ültessünk.

Változik a menetrend
2021. szeptember 27.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja Tisztelt Utasait, hogy 2021. október 9- 10-ig és 2021. október 16-17-ig a Vecsés - Monor állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 100 Budapest - Szolnok - Debrecen - Nyíregyháza - Záhony vasútvonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok.

 

Tájékoztatnak, hogy néhány vonat kivételével a személy és sebesvonatok indulási, illetve végállomása Budapest-Nyugati helyett Cegléd állomás. Valamennyi InterCity vonat és vasárnapi napokon a 6225, 6213, 16303, 1633 sz. vonatok a 120a sz. vasútvonalon Szolnok - Újszász - Budapest-Nyugati között kerülő útirányon közlekednek, ezért NEM érintik Cegléd, Kőbánya-Kispest állomást és Ferihegy, Zugló megállóhelyet.

 

Felhívják a 33, 34 sz. LATORCA nemzetközi IC vonatokkal Chop állomásra, vagy állomásról utazók figyelmét, hogy Záhony - Chop állomások között másik szerelvény közlekedik.

Módosított menetrend

 

Üzemszünet értesítés
2021. szeptember 27.

Az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaság
tájékoztatása alapján Kisújszálláson tervezett
ÁRAMSZÜNET várható

az alábbi időpontokban és helyeken

2021. október 11., október 12., október 14., október 27., október 28.

Ügyfélszolgálati konténer kerül kihelyezésre
2021. szeptember 25.

Tisztelt Autóhasználók!

Telekom ügyfélszolgálati konténer kerül kihelyezésre a Kálvin parknál lévő, nyilvános WC melletti parkolóba 2021. szeptember 27-től 2021. október 9-ig.

Kérjük, a parkoló járda felőli oldalát hagyják szabadon 2021. szeptember 26-án 18.00 órától a konténer telepítése miatt.

 

Kisújszállási Polgármesteri Hivatal

Tájékoztatás a közútjainkat érintő 2021. évi munkálatokról
2021. szeptember 16.

Bizonyára többen tapasztalták, hogy megkezdődtek az önkormányzati tulajdonú közutak karbantartási és javítási munkálatai. Az idei évben az aszfalt burkolatú közutak kátyúzása és az útalapos útjaink karbantartása mellett a Dália telepi út egy rövid szakaszának útpályaszerkezet helyreállítási munkái valósulnak meg. A munkálatok az önkormányzat költségvetéséből kerülnek finanszírozásra 40 millió forint értékben.

A tervezett munkák miatt az érintett közútszakaszokon forgalomkorlátozások és ideiglenes forgalomszabályozások bevezetésére kerül sor, ezért kérjük a tisztelt Lakosságot, hogy a munkaterületek környezetében fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek.

Korábbi hírek
A biztonságos közlekedésért,...
Bokrétaavatás
Gyalogolni jó!
Európai Mobilitási Hét
Köszönettel tartozunk Kisújszállás...
Pályázati felhívás önkormányzati...
Ha hulladék maradt az ingatlan...
Kezdődik az iskola
Aktuális programok