Egy éve, hogy elhunyt Csukás István
2021. február 24.

 

Csukás István író, költő, számos felejthetetlen mesefigura megalkotója, a magyar meseirodalom egyik, ha nem a legjelesebb személyisége egy éve már, hogy elhunyt.

Kisújszállás mindent megtesz azért, hogy az a szellemiség, ami Csukás Istvánt kíséri, ezután is vele, velünk legyen. Ez pedig a bölcsesség, a derű, a szeretet, az elfogadás - mindaz, amiből az ő mesevilága építkezik. Egy sajátos világ ez, mely egyszerre valóság és mese. Tele van derűvel. Itt jóság és szeretet honol. Itt megenyhül a szomorúság, örömbe fordul a bánat. Ebben a világban jó élni.

Mennyi minden összeadódott ahhoz, hogy e 'valóságos mesevilág' megteremtődhessen! Kellett hozzá egy kisújszállási kovácsműhely, egy békéstarhosi zeneiskola, kellett Budapest, az ihletadó, baráti környezet. Kellettek olyan mesefigurák, akik képzeletben életre keltek: Süsü, a sárkánytól kezdve Pom Pomon, Picúron, Gombóc Artúron át Bagaméri fagylaltosig, és így tovább. De ma is gazdagodik, ma is épül Csukás István mesevilága. Kisújszálláson Süsü játszótér létesült, szobrot kapott Bagaméri és Pom Pom. Gyermekfesztiválokat neveztünk el Süsüről és Bagamériről. 2019-ben megjelent az Álmomban otthon jártam című, általa összeállított és Kisújszállás önkormányzatának kiadásában megjelent könyve. Az író-költő számos elismerésben is részesült, ezek: Kossuth-díj, a Nemzet Művésze, Príma Díj, Kisújszállás Díszpolgára...

... És a folytatásban: készül egy újabb könyv, gyermekek bevonásával. Identitásról, az otthonhoz való kötődésről szól majd e könyv. És lám csak, Csukás István él tovább, a kisújiak szívében-lelkében biztosan.

Változik a vasúti menetrend
2021. február 23.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja Tisztelt Utasait, hogy 2021. március 12-13-án a Pestszentlőrinc állomáson végzett pályakarbantartási munkák miatt a 100 sz. Budapest - Szolnok - Debrecen vasútvonalon az S6098 sz. vonat Kőbánya-Kispesttől módosított menetrend szerint, később közlekedik.

2021. március 13-tól 2021. március 16-ig a Pestszentlőrinc állomáson végzett pályakarbantartási munkák miatt a 100 sz. Budapest - Szolnok - Debrecen vasútvonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A módosított menetrendeket a csatolt hirdetmények tartalmazzák:
Hirdetmény (2021. március 12-13.)
Hirdetmény (2021. március 13-16.)

 

 

Csendes megemlékezés a kommunizmus áldozatainak emléknapján
2021. február 22.

Kisújszállás Város Önkormányzata 2021. február 25-én, csütörtökön 17.00 órakor,
a kisújszállási Református templom előtti téren, az 1956-os obeliszk mellett,
a kommunizmus áldozatainak emléknapján
csendes megemlékezésre hívja városunk, Kisújszállás lakosait.

Tisztelettel várjuk mindazokat, akik virággal, koszorúval
és főhajtással fejezik ki emlékezetüket, kegyeletüket.

Kérjük, hogy a járvány miatt a megemlékezésen tartsuk be
az egymás közötti másfél, kétméteres távolságot és viseljünk maszkot.

Folytatódik 2021-ben a járási startmunka program
2021. február 20.

Folytatódik 2021-ben a járási startmunka program Kisújszálláson. A szociális és mezőgazdasági jellegű foglalkoztatási programban a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya szerint 84 fővel tervezhet az önkormányzat. A Start-munkaprogramok létszám után számított teljes bér- és beruházási költségét a közfoglalkoztatásért felelős miniszter biztosítja az önkormányzatok számára. A célra 103 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyertünk.

Véleményezhető a Megyei Területfejlesztési Program
2021. február 18.

Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Érdeklődőket, jövőbeli lehetséges pályázókat, hogy véleményezhető a „Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Program 2021-2027" című dokumentum vitaanyaga. A dokumentum elérhető a Megyei Önkormányzat honlapján: www.jnszm.hu/ Önkormányzat/ Területfejlesztés/ Megyei Területfejlesztési Program 2021-2027.

A Megyei Területfejlesztési Programhoz tett javaslataikkal, észrevételeikkel segíthetik a Megyei Önkormányzat tervező munkáját.

A vélemények beküldési határideje: 2021. február 26. A vélemények elektronikus úton beküldhetőek: tfi@jnszm.hu.

 

Korábbi hírek
13 fontos kérdés az...
Megkezdődik a hatvan év...
2021-től csak online...
Könyv készül Csukás Istvánról
Újra lehet pályázni a városi...
Elkezdődött a wifi-pontok...
Vezetékes telefonhiba
Áramszünet értesítés
Aktuális programok