Kezdőlap Röviden a projektről Sajtóközlemények Dokumentumok

Kisújszállás Város Önkormányzata

Kísérőgáz és napenergia hasznosítása Kisújszálláson

TOP-3.2.2-15-JN1-2016-00010

A támogatás mértéke: 100%


A támogatás összege: 236.146.081 Ft


A projekt várható befejezése:

2018. október 31.Kisújszállás Város Önkormányzata jelen konstrukció keretén belül, a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő területén található B-113-as gyógyvizes kút kísérőgázát kívánja hasznosítani egy önindításra képes 65 kW-s gázturbinával trigenerációs módon, valamint napenergia hasznosítását egy 79 kWh teljesítményű napelemes rendszer telepítésével.


A napelem által termelt elektromos áramot, valamint a kísérőgázból átalakított hő és árammennyiséget az alábbi közcéllal működtetett épületek ellátására használjuk fel:


- Rákóczi u. 8-12. „C” épülete Gyógy- és strandfürdő, gyógymedencék hűtése és fűtése, áramellátása,

- Rákóczi u. 8-12. „A” épület Szárazföldi gyógytorna épülete fűtése és áramellátása,

- Rákóczi u. 8-12. „D” épület Védőnői szolgálat, jelenlegi Bölcsőde fűtése és áramellátása,

- Rákóczi u. 8-12. „B” épület Központi Orvosi Rendelő és Fogászat fűtése és áramellátása.


Minden épület a beruházás közvetlen környezetében helyezkedik el, így kevés veszteséggel, gazdaságosan használható fel a megtermelt hő és áram. A beruházás célja, hogy az épületek energiafelhasználását helyben megtermelt energiahordozókkal segítsük, ezáltal csökkentve az épületek fosszilis energiahordozóinak felhasználását, környezetkímélő módon. A kísérőgáz felhasználásával a metán, mint üvegházhatású gáz kibocsátását csökkentjük, elősegítve a klímavédelem helyi szinten való megvalósulását.


A gázmennyiség mérés alapján a 100%-os kihasználtsághoz szükséges gáznak körülbelül 70%-a áll rendelkezésre, ekkora gázmennyiség esetén a hatásfok eléri a maximálisat. A kísérőgáz hasznosítását egy kettő, majd a későbbiekben - forrás megléte esetén – három gázturbina sorba kötésével, valamint az ehhez kapcsolódó gázszeparációs rendszer kiépítésével kerül kiépítésével kerül kivitelezésre, melyből átalakítást követően a fűtés/hűtésre alkalmas hőmennyiség föld alatti vezetékeken keresztül kerül elvezetésre az épületekhez, még a megtermelt áram, a napelem által megtermelt elektromos árammal együtt a hálózaton keresztül jut el a projektbe bevont épületekhez.


Rövid összefoglalás a projektről