Államalapításunk ünnepén
2014. augusztus 26.

     Szent István királyunk és az államalapítás ünnepén változatos programok várták Kisújszállás lakosságát.

 

Augusztus 19-én az Erzsébet királyné ligetben a Magyarock és Deciband koncert alapozta meg a hangulatot, amit lézershow és a Vaga Banda tűzszelídítői folytattak.  Az est látványos tűzijátékkal ért véget.

     Másnap, augusztus 20-án ünnepi istentisztelettel kezdődött a nap, majd a résztvevők megkoszorúzták Szent István szobrát. Ezt követte a városi ünnepség, ahol Kecze István polgármester köszöntötte a megjelenteket.

     Szent István királyunk ünnepe alkalmából az önkormányzat képviselő-testülete a város közösségének nevében hagyományosan elismerések adományozásával fejezi ki megbecsülését a kiemelkedő szakmai, közösségi tevékenységekért. A kitüntetetteket Tatár Zoltán alpolgármester méltatta.

 • Kisújszállás kulturális, közösségi hagyományainak gazdagításáért, valamint az Illéssy-család hazaszeretetének, történelmének és értékrendjének továbbörökítéséért, értékes emberi példájáért az önkormányzat Kisújszállás város díszpolgára címet adományozott Illéssy Ádám gépészmérnöknek, emeritus nagykunkapitánynak.
 • Dr. Gyergyói László háziorvos a város egészségügyi ellátásában évtizedeken át kiváló szakmai felkészültséggel végzett egészségügyi szervező tevékenységéért, valamint lelkiismeretességgel és emberséggel folytatott gyógyító munkájáért Pro Urbe díj elismerésben részesült.
 • Papp László művésztanár Kisújszállás alapfokú művészeti iskolájában több évtizeden át példaadó emberséggel és elkötelezettséggel végzett zenepedagógusi munkájáért, a városi vonószenekar létrehozásáért és működéséért, valamint szép emberi, pedagógusi példájáért részesült Pro Urbe díjban.
 • Széll Imre motorszerelő nagy szakértelemmel és hozzáértéssel végzett motorszerelői munkájáért, pontos és megbízható szakmai tudásáért részesült Pro Communitate Urbis díjban.
 • Az emberi élet és a természeti, tárgyi értékek mentéséért a Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesületben végzett elkötelezett munkájáért, ezen belül két évtizedes elnöki tevékenységéért, valamint hivatástudatról és emberségről adott szép példájáért Pro Communitate Urbis díjban részesült Mészáros Sándor.
 • Kui Lajos edzőnek a város sportéletében, azon belül is a labdarúgás szervezésében és az utánpótlás nevelésében végzett fáradhatatlan és lelkiismeretes munkáját ismerte el önkormányzatunk a Kisújszállás Város Sportjáért Díj adományozásával.

Megyei elismerésben részesültek:

 • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségügyi Díjban részesült dr. Gyányi Margit
 • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti Díjban részesült Angyal Ferenc
 • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendészeti és Közbiztonsági Díjban részesült Kisújszállás város önkormányzatának Mezei őrszolgálata
 • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdasági Díjban részesült a Contarex Agrotechnika Kft.
 • Kisújszállás elnyerte a „Települési Környezetért" címet.

     Kisújszállás önkormányzati képviselő-testülete 2008 óta elismerésként Kisújszállás város tiszteletbeli polgára címet adományoz azoknak a nem magyar állampolgárságú személyeknek, akik tevékenységükkel hozzájárulnak Kisújszállás és lakóhelyük kapcsolatainak elmélyítéséhez, ápolásához. Idén öt személynek ítélték oda ezt a címet. Kisújszállás tiszteletbeli polgára lett Alsócsernátonból Bagoly Zoltán fafaragó, Pacsérról Fremond Árpád parlamenti képviselő és Zsulyevics Zsolt jegyző, Négyfaluból Géczi Gellért alpolgármester és Wilamowicéből  Stanislav Gavlik alpolgármester.

Délután újabb köztéri alkotással gazdagodott Kisújszállás. Humán napóra és városmakett díszíti ezentúl a Városháza előtti teret. Pintér Attila szobrászművész alkotását Halász János országgyűlési képviselő, Kisújszállás díszpolgára avatta fel.

Délután a Kálvin parkban a szórakozásé volt a főszerep. A Művelődési Központ és Könyvtár dolgozói Buli a parkban című vidám, zenés délutánt szereztek „Mesék szárnyán" a gyerekeknek, de volt kis esti zene utcazenészekkel, és változatos könnyűzenei koncertek az új szabadtéri színpadon, ahol minden korosztály jól szórakozhatott.

Galéria megtekintése

« vissza