ramsznet
2020. augusztus 4.

 

 

Az E.ON Hungária Zrt. tájékoztatása alapján Kisújszálláson tervezett ÁRAMSZÜNET várható

az alábbi időpontokban és helyeken:

2020.08.07-én 8:00-16:00-ig

Kisújszállás

ramsznet

 

 

Tjkoztat a sznyoggyrtsről
2020. jlius 29.

A címben jelzett rovarok túlszaporodása országosan és helyileg is kellemetlen és zavaró tényezőt jelent minden nyáron. A problémát már többször jeleztük az illetékes Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, ahol a „gyérítésre javasolt" kategóriába került Kisújszállás. Ennek kapcsán ugyanakkor nem tudjuk, hogy pontosan mikor történne ez meg, így önkormányzatunk saját forrásból végezteti el a szúnyogok gyérítését Kisújszállás város belterületén.

A kémiai gyérítésre - megfelelő időjárás esetén - 2020. augusztus 3-án, hétfőn a napnyugta utáni órákban kerül sor, egyidejűleg több gépjárműről földi kiszórással, Coratrin Plusz 1,2 ULV anyaggal. A készítmény a kijutatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A kiszórást a cég a jelenleg érvényben lévő hatósági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően végzi.

A méhészeket a Polgármesteri Hivatal külön értesítette, és kérte, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket.

Fontos ugyanakkor, hogy (az országos tisztifőorvos által korábban elmondottak alapján) a kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében a lakosság figyelmét is felhívjuk arra, hogy érdekük és kötelességük a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban.

Kérjük a Tisztelt Lakosságot a szúnyoggyérítésre való felkészülésre, így a kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ajtókat, ablakokat zárva tartani, a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni, előtte pedig a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat összegyűjteni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni tilos! Együttműködésüket előre is köszönjük!

 

Az orvosi gyeletről kisjszllsiaknak
2020. jlius 28.

Tisztelt Kisújszállási Lakosok!

 

Az orvosi ügyelet feladatát önkormányzatunk a Kisújszállás, Kenderes, Ecsegfalva Mikrotérségi Központi Orvosi Ügyeleti Társuláson keresztül látja el 2010-től. Az ügyeleti ellátás finanszírozását az Egészségbiztosítási Alaptól kapja az önkormányzat, emelés legutóbb 2013-ban volt. Akkor 42 Ft/lakos/hóra emelték az alapdíjat, mely a mai napig nem emelkedett. Ezen felül a társult tagönkormányzatok 2019-ben 72,7 Ft/lakos/hó összeget fizettek, azaz többet fizettek be, mint amennyi az állami finanszírozás. Az önkormányzatok által fizetett hozzájárulás összege 2020. február 1-jétől 190 Ft/lakos/hó díjra nőtt, köszönhetően az egészségügyben lezajlott béremeléseknek és az orvoshiányból eredő árfelhajtó hatásnak. Kisújszállás ezidáig biztosítani tudta az orvosi ügyeleti rendszert a korábban megszokott módon. Országos tendencia azonban, hogy az önkormányzatok önállóan nem tudják ellátni ezt a feladatot. Erre példa Kenderes és Ecsegfalva települések, amelyek az előzetes tárgyalások során egyetlen megoldási javaslatot sem tudtak vállalni. Országos szintű megoldásra - várhatóan összevonásokra - lesz szükség.

 

Az orvosi ügyeleti ellátás jövőjéről szóló gondolkodásunk során körbejártuk az ellátással kapcsolatos összes körülményt, így a betegforgalmat is. Az egészségügyi szakmai protokoll alapján az ügyeletre telefonálót kikérdezik, és amennyiben a tünetek alapján valóban sürgős az eset (pl.: stroke, szívinfarktus), akkor a központi ügyelet és az Országos Mentőszolgálat közötti együttműködés alapján azonnal mentőt küldenek. Az ügyeletek forgalmi statisztikájára szerint nagyjából az esetek kb. 80%-ában indokolatlanul veszik igénybe az ellátást a betegek, olyan panaszokkal fordulnak az ügyelethez, amelyek hetek óta fennállnak, vagy a következő háziorvosi rendelés megvárható vele. A fennmaradó kb. 20% az, aki valóban ellátásra szorul, de az ő mintegy 80%-ukat a háziorvosi ügyelet nem tudja ellátni, továbbküldi őket a kórházi sürgősségi betegellátó osztályra.

 

Finanszírozási oldalról belátható, hogy a díj akkor csökken, ha a lakosságszám nő. Ennek mentén tárgyalásokat folytattunk Kunhegyessel, Fegyvernek és körzetével, valamint a karcagi társulással. Kunhegyes elzárkózott az együttműködés lehetőségétől, Fegyvernek és térsége esetében az ügyeleti ellátás és a háziorvosi ellátás között nem lett volna biztosítva az időbeni folytonosság, így csak a Karcaghoz történő csatlakozás maradt egyedüli megoldásként.

 

A Képviselő-testület 2020. július 24-én rendkívüli ülésen arról döntött, hogy a jelenlegi szolgáltató és működési rend 2020. augusztus 31-ig marad, és elindítja a beszerzési eljárást új szolgáltató kiválasztására, a karcagi csatlakozási lehetőség ismeretében. Amennyiben lesz megfelelő ajánlat, akkor 2020. szeptember 1-től az orvosi ügyeleti ellátás, ugyanebben a formában, személyes megjelenést követő ellátással vagy indokolt esetben hívásra házhoz érkezéssel a Karcag, Széchenyi sgt. 27. szám alatti központi orvosi ügyeleti rendelőben történik.

 

A részletekről további tájékoztatást adunk közre.

Kisújszállás Város Önkormányzata

 

Előzzk meg a strandlopsokat!
2020. jlius 22.

A nyári meleg beköszöntével egyre többen keressük fel a strandokat, uszodákat, vízpartokat a felfrissülés vagy kikapcsolódás céljából. A tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor a „strandszarkák" is akcióba lépnek. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a strandlopások megelőzése érdekében egy kiadványban szedte össze fontos és hasznos megelőzési tanácsait, ajánlásait:

Ne adjon eslyt a tolvajoknak!

 

ramsznet rtestő
2020. jlius 21.

Az E.ON Hungária Zrt. tájékoztatása alapján
Kisújszálláson tervezett ÁRAMSZÜNET várható
az alábbi időpontokban és helyeken:

Tervezett zemsznet

Korábbi hírek
Vltozik a vasti menetrend
Permetezs
Kzlemnyek
A kzterlet tisztntartsrl
Tűzmegelőzsi...
A Kisjszllsi Polgrmesteri...
Tjkoztat a Nyri dikmunka...
Vltozsok a vasti menetrendben
Aktuális programok